Beton met natuurlijke Viber-vezels

NNRGY Crops en haar partners TU Eindhoven, Cybe Construction en Concrete Valley ontvingen een bijdrage uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De bijdrage is bedoeld voor het realiseren van een Living Lab om lichtgewicht betonnen objecten te maken uit een biobased mortel van Miscanthus Giganteus (Olifantsgras).

 

Keigoed beton

Als eerste stap wordt de mortel gebruikt in traditionele bekistingen voor bestaande producten. Als tweede stap wordt 3D-printen toegepast. Om dit doel te bereiken wordt een optimale duurzame mortel met Miscanthus ontwikkeld zodat (via 3D-printen) betonelementen gemaakt kunnen worden die een toepassing vinden in de (woning- en civiele) bouw. Een optimale duurzame mortel is een mengsel van bestanddelen waarvan de winning zo min mogelijk schade toebrengt aan de leefomgeving (people, planet) en die goed verwerkbaar is (verpompbaarheid, snel verhardend, goede constructieve eigenschappen). Het product moet brandwerend, isolerend en energiebesparend zijn en bij voorkeur niet (veel) duurder dan een andere mortel (profit).

3D printen

Door het toepassen van moderne productiemethoden en nieuwe materialen, het combineren van bestaande en nieuwe kennis en technieken (3D-printen), wordt lokaal en vormvrij bouwen mogelijk. Constructies worden mogelijk die voorheen niet haalbaar en/of zeer kostbaar waren. In principe kunnen we met 3d-printen grote gebouwen maken binnen 24 uur. De 3d-geprinte gebouwen zijn interessant voor mensen met een laag inkomen, de commerciële woningbouw en in noodsituaties waarbij er snel huisvesting nodig is. Toekomstmuziek? Zeker niet.

Column
Column

Consumer Goods

Producten voor in huis zoals een lunchbox of een bewaarbus voor je rijst, pasta of koffie. Of een mooi schaaltje voor je nootjes. In de WAAR winkels te koop of on-line.

Bestel

Packaging

Erger jij je ook zo aan die grote tas met plastic verpakkingen die je iedere week weg moet gooien? We leveren folie voor een composteerbare verpakking die je in de GFT bak mag doen.

Meer...

Concretes

Wist je dat beton het meest gebruikte materiaal ter wereld is en cement milieuvervuilend? vibers™ is ook daarvoor een oplossing. Natuurlijke vezels, oersterk, duurzaam en mooi.

Meer...